BiH
0

Alkalaj se susreo sa predstavnicima bh dijaspore u Norveškoj

FENA
Tokom zvanične posjete ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja Kraljevini Norveškoj, u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu upriličen je sastanak sa predstavnicima naše dijaspore u Norveškoj.

Sastanku su prisustvovali predstavnici deset udruženja građana BiH u Norveškoj, na čelu sa predsjednikom Glavnog odbora Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj Dženanom Novićem.

Nović je upoznao ministra Alkalaja sa brojnošću i organizacijom udruženja građana BiH u Norveškoj, aktivnostima na okupljanju građana oko udruženja, obilježavanju važnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu, te održavanju različitih kulturnih manifestacija i sportskih događaja, kao i sa problemima sa kojima se susreću prilikom rješavanja pitanja u vezi s njihovim radnopravnim statusom.

Ministar Alkalaj podržao je okupljanje građana BiH u udruženja i njihove aktivnosti. Sugerirao je da se pojedinačni zahtjevi i upiti građana Bosne i Hercegovine prema noveškim institucijama artikuliraju putem Glavnog odbora Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj. Također je istakao potencijal i povećanje uloge dijaspore Bosne i Hercegovine u jačanju privredne saradnje između Norveške i BiH, te privlačenju stranih ulaganja, kao i ulaganja dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVOBiH.