{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj se susreo sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške

S
16.1.2008. u 16:08
0
0
Alkalaj se susreo sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške
0
Alkalaj se susreo sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas u Sarajevu sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške Elisabeth-om Walaas.
Ministar Alkalaj je ukratko upoznao državnog sekretara Walaas o aktivnostima Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Europskoj uniji. Ponovio je da je za BiH parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju vrlo važan korak, ta da uskoro očekuje i potpisivanje Sporazuma.

Ministar Alkalaj je iskoristio priliku i zahvalio na snažnoj podršci Norveške za prijem naše zemlje u NATO program Partnerstvo za mir (PfP). Rekao je da BiH i dalje očekuje podršku kako bi nedavno inicirani Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) dobio pozitivnu ocjenu, čime bi se stvorili uslovi za što skoriji prijem naše zemlje u NATO.

Državni sekretar Walaas je izrazila zadovoljstvo pozitivnim dešavanjima u BiH i rekla da Norveška pozdravlja parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kao i iniciranje dijaloga sa NATO-om o IPAP-u. Izrazila je uvjerenje da će NATO dati pozitivan signal i da će prepoznati napore BiH u približavanju euro-atlantskim integracijama i obećala da će Norveška i dalje pružati pomoć i podršku u očvršćivanju veza između BiH i NATO-a.

U razgovorima o bilateralnoj saradnji ministar Alkalaj se zahvalio Norveškoj na doprinosu u procesu obnove i rekonstrukcije BiH nakon rata. Zaključeno je da ekonomska saradnja nije na nivou političke i da treba učiniti dodatne napore kako bi se unaprijedila. U tom smislu istaknuta je potreba što skorijeg potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u regionu i pitanju Kosova gdje je ministar Alkalaj ponovio stav BiH da podržava svako rješenje koje je rezultat dogovora Beograda i Prištine.

Na kraju je državni sekretar Walaas pozvala ministra Alkalaja da uskoro posjeti Oslo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: