{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj se susreo sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške

S
16.1.2008. u 16:08
0
0
Alkalaj se susreo sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške
0
Alkalaj se susreo sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas u Sarajevu sa državnim sekretarom Kraljevine Norveške Elisabeth-om Walaas.
Ministar Alkalaj je ukratko upoznao državnog sekretara Walaas o aktivnostima Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Europskoj uniji. Ponovio je da je za BiH parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju vrlo važan korak, ta da uskoro očekuje i potpisivanje Sporazuma.

Ministar Alkalaj je iskoristio priliku i zahvalio na snažnoj podršci Norveške za prijem naše zemlje u NATO program Partnerstvo za mir (PfP). Rekao je da BiH i dalje očekuje podršku kako bi nedavno inicirani Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) dobio pozitivnu ocjenu, čime bi se stvorili uslovi za što skoriji prijem naše zemlje u NATO.

Državni sekretar Walaas je izrazila zadovoljstvo pozitivnim dešavanjima u BiH i rekla da Norveška pozdravlja parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kao i iniciranje dijaloga sa NATO-om o IPAP-u. Izrazila je uvjerenje da će NATO dati pozitivan signal i da će prepoznati napore BiH u približavanju euro-atlantskim integracijama i obećala da će Norveška i dalje pružati pomoć i podršku u očvršćivanju veza između BiH i NATO-a.

U razgovorima o bilateralnoj saradnji ministar Alkalaj se zahvalio Norveškoj na doprinosu u procesu obnove i rekonstrukcije BiH nakon rata. Zaključeno je da ekonomska saradnja nije na nivou političke i da treba učiniti dodatne napore kako bi se unaprijedila. U tom smislu istaknuta je potreba što skorijeg potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u regionu i pitanju Kosova gdje je ministar Alkalaj ponovio stav BiH da podržava svako rješenje koje je rezultat dogovora Beograda i Prištine.

Na kraju je državni sekretar Walaas pozvala ministra Alkalaja da uskoro posjeti Oslo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: