BiH
0

Alkalaj se susreo s ministricom vanjskih poslova Izraela

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao je 16. oktobra u Jerusalemu, drugog dana posjete Izraelu, sastanak sa ministricom vanjskih poslova Države Izrael Tzipi Livni.

Tokom dužeg razgovora razmjenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima i mogućnostima za njihovo unaprjeđenje. Uzajamno je izražena zahvalnost za podršku kandidaturama, odnosno rezolucijama u međunarodnim organizacijama.

Istaknuto je kako se ovih dana navršilo deset godina od uspostave diplomatskih odnosa između dvije države. Sveukupni odnosi su ocijenjeni dobrima, uz naglasak na potrebu jačanja saradnje na ekonomskom planu.

S naše strane izražen je interes za većim učešćem izraelskih kompanija u projektima, kao i u procesu privatizacije u BiH, posebno u sektoru energetike, infrastrukture, poljoprivede i turizma.

U tom svjetlu ukazano je na potrebu zaključivanja bilateralnih sporazuma, što bi stvorilo osnovu za podizanje saradnje na viši nivo.

Ministrica Livni je predložila formiranje Međudržavnog vijeća za ekonomsku saradnju. Ministar Alkalaj je upoznao sagovornicu sa aktuelnom situacijom u BiH s posebnim osvrtom na poduzete aktivnosti u prethodnom periodu na planu priključenja evroatlantskim integracijama. Pruživši podršku Bosni i Hercegovini na njenom reformskom putu, ministrica Livni je govorila o stanju mirovnog procesa u svjetlu predstojeće međunarodne konferencije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na kraju razgovora potpisan je Protokol o konsultacijama ministarstava vanjskih poslova BiH i Izraela. Ministar Alkalaj je pozvao ministricu Livni da posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.