BiH
0

Alkalaj se susreo s ambasadorom Kine

Sarajevo-x.com
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj se 30.januara 2008. godine sastao sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Sarajevu Liu Wenxin-om. Razgovor je bio posvećen bilateralnim odnosima i aktuelnoj političkoj situaciji u dvije zemlje.

Ambasador Wenxin je izrazio zabrinutost NR Kine povodom predizborne kampanje predsjednika Tajvana da Tajvan dobije status člana u Ujedinjenim nacijama kao i održavanja referenduma po ovom pitanju.

Ministar Alkalaj je istakao da su politički odnosi BiH i Kine na visokom nivou. Ponovio je stav Bosne i Hercegovine, koji je inače naveden i u Zajedničkoj izjavi o uspostavljanju diplomatskih odnosa između BiH i Narodne Republike Kine, da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legitimna vlada Kine i da je Tajvan neotuđiv dio kineskog teritorija. Prenio je i stav da Bosna i Hercegovina ne podržava najnoviju inicijativu Tajvana o održavanju referenduma o pristupanju u članstvo UN pod imenom Tajvan, kao ni druge aktivnosti koje mogu utjecati na mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu.

Sagovornici su zajedno naglasili potrebu za intenziviranjem odnosa između dvije zemlje na ekonomskom planu, za što postoje velike mogućnosti i čemu će u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja. Obostrano je istaknuto da bi naredne posjete na visokom nivou trebale doprinijeti daljem unaprjeđenju sveukupnih odnosa. Ministar Alkalaj je prihvatio poziv za realizaciju posjete Narodnoj Republici Kini. Termini posjeta će se dogovarati diplomatskim kanalom.