BiH
0

Alkalaj se susreo s ambasadorima NATO-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, u sklopu službenog posjeta NATO savezu, održao je danas sastanak sa grupom ambasadora zemalja članica NATO-a, saopćeno je iz MVPBiH.

Ministar Alkalaj je informirao ambasadore o trenutačnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini posebno istaknuvši pozitivne pomake koje je naša zemlja ostvarila u procesu približavanja NATO-u i Evropskoj uniji.

Naglasio je da je otpočelo implementiranje Individualnog partnerskog akcijskog plana sa NATO savezom, potpisan je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, otpočela je i implementacija Privremenog sporazma, te je otvoren i dijalog za liberalizaciju viznog režima između BiH i EU.

Ambasadori su iskazali interesovanje za razvoj opšte političke situacije u BiH, poput pitanja prenosa nadležnosti Ureda visokog predstavnika na Specijalong predstavnika EU, naše viđenje budućnosti misije EU „Althea“, te daljnji napredak reformskih procesa. Ministar je izrazio nadu da će Sjevernoatlantsko vijeće NATO saveza posjetiti Bosnu i Hercergovinu uskoro, kako bi se iz prve ruke informirali o situaciji u našoj zemlji.