Sven Alkalaj u posjeti Washingtonu
0

Alkalaj se sastao sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a

FENA
U okviru radne posjete Washingtonu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesom B. Steinbergom, saopćeno je iz MVP BiH.

Alkalaj je informirao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i stanju reformskih procesa, te izložio prioritete vanjske politike BiH s posebnim fokusom na liberalizaciju viznog režima s Evropskom unijom kroz ispunjavanje uvjeta iz Mape puta.

Također kao važan prioritet vanjske politike istaknuto je sticanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji, sticanje statusa NATO Akcijskog plana za članstvo (MAP), te nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a za period 2010. - 2011. godina.

Izrazivši zahvalnost za kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država našoj zemlji Alkalaj je pozvao zvaničnike nove američke administracije da se aktivno uključe u rješavanje preostalih otvorenih pitanja u BiH i time omoguće jačanje, napredak i prosperitet naše države, kao i prosperitet građana BiH posebno kroz proces euroatlantskih integracija, saopćeno je.

Zamjenik državnog sekretara Steinberg istakao je opredjeljenost SAD nezavisnoj i suverenoj BiH u njenim međunarodno priznatim granicama te izrazio spremnost za pružanje snažnije podrške i veću angažiranost u rješavanju preostalih otvorenih pitanja u vezi s reformskim procesima u BiH, potrebnim za jačanje državnih institucija i kapaciteta. Izrazio je očekivanje za uspješnu saradnju nove administracije sa svim političkim akterima u BiH da bi naša zemlja što brže i uspješnije provela reforme i napredovala ka euroatlantskim integracijama.

To je bio prvi sastanak dva zvaničnika nakon stupanja na dužnost zemjenika državnog sekretara Steinberga, te ujedno prvi sastanak šefa bh. diplomatije u Washingtonu s visokim zvaničnikom nove administracije SAD-a.