Moldavija
0

Alkalaj se sastao sa Stratanom

FENA
Na marginama današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova država Centralnoevropske incijative (CEI) u Kišnjevu (Moldavija) ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao je sastanak s ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Andreiom Stratanom.

Alkalaj se zahvalio Stratanu na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu, te na izvrsnoj organizaciji skupa. Informisao je sagovornika o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te napretku reformskih procesa.

Ministri su bilateralne odnose dviju zemalja ocjenili kao dobre i prijateljske, ali su istakli da postoji prostor za unaprijeđenje ekonomskih odnosa. Također su razmjenjena mišljenja o saradnji u oblasti evroatlantskih integracija.

Stratan je pozvao Alkalaja u zvaničnu posjetu u Republiku Moldaviju u januaru 2009. godine, što je bh. ministar prihvatio, te pozvao Stratana da posjeti BiH.

Alkalaj i Stratan su ovom prilikom parafirali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom ukidanju viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Nakon parafiranja Sporazuma, održana je pres-konferencija, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MVPBiH.