BiH
0

Alkalaj se sastao sa španskim ambasadorom u BiH

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Alejandrom Enrique Alvargonzales San Martinom.

Ministar Alkalaj je, tokom razgovora sa ambasadorom Alvargonzalesom, naglasio značaj liberalizacije viznog režima Evropske unije za građane BiH, te istakao da je potrebno da EU što prije donese političku odluku o liberalizaciji viznog režima. Također, izrazio je mišljenje da bi bilo dobro da EU iskoristi pozitivan momentum u BiH koji postoji uslijed napora na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta jačom podrškom i za sticanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Ambasador San Martin je istakao da Španija podržava liberalizaciju viznog režima jer će i na taj način EU pokazati da je BiH dobrodošla, a njenim građanima da za njih postoji perspektiva u EU. Kao primjer koji govori u prilog liberalizacije viznog režima, naveo je pozitivno iskustvo EU sa građanima BiH kojima je izdata šengenska viza, te istakao da su rijetki slučajevi da neko od njih nakon ulaska u EU ostane i ilegalno boravi.

Ambasador San Martin je informirao ministra Alkalaja da će ministar vanjskih poslova i saradnje Kraljevine Španije Miguel Ángel Moratinos posjetiti BiH u maju mjesecu. Posjeta će se realizirati u sklopu posjeta ministra Moratinosa Zapadnom Balkanu s ciljem njegovog upoznavanja sa prilikama u regionu, s obzirom da Španija od 1. januara 2010. godine preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Ministar Alkalaj se interesirao i za mogućnost otvaranja Instituta Servantes ili nekog njegovog odjela u Sarajevu, odnosno za mogućnost da ovaj Institut stipendira umjetnike i kulturne radnike iz naše zemlje, ističući da bi se na taj način proširila kulturna saradnja između dviju prijateljskih zemalja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.