Brisel
0

Alkalaj se sastao sa Schefferom

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas se, tokom posjete NATO štabu u Briselu, sastao s generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoop Schefferom.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Claudio Bisogniero, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, te zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak.

Generalni sekretar Scheffer je ocijenio dobrim dostignuća BiH na planu ispunjavanja ciljeva unutar Individualnog partnerskog akcionog plana za BiH (IPAP) kao i Intenziviranog dijaloga, naglasivši da treba raditi na rješavanju političkih pitanja u BiH kako bi se nastavile reforme u cilju približavanja BiH NATO-u. Generalni sekretar Scheffer je istakao da su našoj zemlji potrebne ustavne reforme i da je razvoj događaja u vezi s Distriktom Brčko ohrabrujući.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo pozitivnim ocjenama NATO-a u vezi s Individualnim partnerskim akcionim planom za BiH kao i Intenziviranog dijaloga, istaknuvši da će konačna odluka o Akcionom planu za članstvo MAP biti donesena u konsultacijama sa saveznicima.

Alkalaj je upoznao generalnog sekretara Scheffera s aktuelnom političkom situacijom u BiH, te procesom reformi u cilju evroatlantskih integracija, naglasivši da u državi postoji koncenzus u tom pogledu. Najbolji pokazatelj toga je doprinos BiH u mirovnoj misiji ISAF-a, što pokazuje opredjeljenost BiH međunarodnom miru i sigurnosti.

Ministar Alkalaj je izjavio da postoji volja političkih lidera za nastavkom razgovora u cilju prevazilaženja aktuelnih političkih pitanja u zemlji, naglasivši da bi bilo dobro da OHR ostane u BiH do ispunjenja svih uvjeta potrebnih za transformiranje u Misiju specijalnog predstavnika EU.

Ministar vanjskih poslova BiH upoznao je generalnog sekretara Scheffera o naprecima koje je BiH ostvarila u cilju približavanja Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.