BiH
0

Alkalaj se sastao sa Grupom prijateljstva Irana

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj danas je primio u posjetu delegaciju Parlamentarne grupe prijateljstva Islamske Republike Iran s Bosnom i Hercegovinom, koju je predvodio predsjednik Grupe Soleyman Ja'farzadeh.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Parlamentarne grupe prijateljstva našoj zemlji, ocijenivši da će ona dati daljnji podstrek za razvoj odličnih odnosa između BiH i Irana, te istakao da BiH daje veliki značaj njihovom daljnjem unapređenju. Iskoristio je priliku da se zahvali narodu, Parlamentu i Vladi Irana na dosadašnjoj pomoći i podršci koju su pružili BiH. Upoznao je delegaciju sa vanjskopolitičkim ciljevima naše zemlje, istakavši da BiH kroz aktivnosti koje provodi na njihovom ispunjavanju također nastoji stvoriti i povoljno poslovno okruženje, te pozvao investitore iz Irana da ulažu u BiH. Ministar Alkalaj se zahvalio i na podršci Irana kandidaturi naše zemlje za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2010.- 2011. godine.

Predsjednik Grupe Ja'farzadeh prenio je pozdrave ministra vanjskih poslova Irana Manouchehra Mottakija ministru Alkalaju, te istakao da narod i Vlada Irana gaje velike simpatije prema BiH i podržavaju je u svim oblastima. Posebno je naglasio da Iran podržava neovisnu, jedinstvenu i multikulturalnu BiH, njen put ka evroatlantskim integracijama, želju za članstvom u Vijeću sigurnosti OUN-a, međunarodnim, monetarnim i drugim organizacijama. Iskazao je naročitu zainteresiranost Irana za unapređenje ekonomske saradnje, prije svega za povećanje nivoa trgovinske razmjene dviju zemalja. Iskoristio je priliku da pozove ministra Alkalaja da posjeti Iran, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.