BiH
0

Alkalaj se sastao s italijanskim ambasadorom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas s ambasadorom Republike Italije u BiH Alessandrom Fallavollitom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasador je prenio stav Italije da je sistemu Organizacije ujedinjenih naroda potrebna široka reforma, naročito Vijeća sigunosti te da tom reformom treba dati veću pažnju zemljama male i srednje veličine.

Ministar Alkalaj je istakao da BiH podržava reformu Vijeća sigurnosti OUN-a i upoznao ambasadora s kandidaturom BiH za nestalnu članicu u Vijeću sigunosti OUN-a za period 2010-2011. godina te s razvojem situacije u vezi s kandidaturom.

Ambasador Fallavollita je izrazio nadu da će BiH biti izabrana za nestalnu članicu u Vijeću sigunosti OUN-a.

Prenio je ministru Alkalaju interes italijanskih kompanija za ulaganje u BiH naročito u energetskom sektoru te naglasio da su u tom smislu već uspostavljeni konkretni kontakti italijanskih kompanija i vlasti u BiH.

Alkalaj je izrazio zadovoljstvo zbog interesa italijanskih kompanija i rekao da takve projekte treba poticati i unapređivati kroz bilateralnu saradnju i regionalne incijative, saopćeno je.