{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj se sastao s čelnicima NATO-a

F
11.9.2009. u 18:00
0
3
Alkalaj se sastao s čelnicima NATO-a
0
Alkalaj se sastao s čelnicima NATO-a
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas u NATO štabu u Bruxellesu sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a ambasadorom Claudiom Bisognierom te stalnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Norveške, Češke, Danske, Holandije, Litvanije, Latvije i Mađarske pri NATO-u.
Ministar Alkalaj je sagovornike u NATO štabu informirao da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da BiH preda zahtjev za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP status), saopćeno je iz MVP-a BiH.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina predsjedava Američko-jadranskom poveljom, da je u toku NATO-va vojna vježba "Združeni napor 2009", te da BiH aktivno učestvuje u NATO operaciji u Afganistanu (ISAF).

On je izvijestio sagovornike da će sastanak Atlanske grupe za političko savjetovanje (APAG) biti održan krajem oktobra u BiH.

Alkalaj je također izvijestio sagovornike o aktivnostima koje BiH poduzima na postizanju i drugih strateških ciljeva vanjske politike, kao što su nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a i liberalizacija viznog režima.

Sagovornici u NATO štabu su potvrdili punu podršku procesu daljnjeg približavanja BiH NATO-u, naglasivši pritom da je u cilju dostizanja NATO standarda potrebno nastaviti sa započetim refomskim procesima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: