{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj se sastao s čelnicima NATO-a

F
11.9.2009. u 18:00
0
3
Alkalaj se sastao s čelnicima NATO-a
0
Alkalaj se sastao s čelnicima NATO-a
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas u NATO štabu u Bruxellesu sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a ambasadorom Claudiom Bisognierom te stalnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Norveške, Češke, Danske, Holandije, Litvanije, Latvije i Mađarske pri NATO-u.
Ministar Alkalaj je sagovornike u NATO štabu informirao da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da BiH preda zahtjev za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP status), saopćeno je iz MVP-a BiH.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina predsjedava Američko-jadranskom poveljom, da je u toku NATO-va vojna vježba "Združeni napor 2009", te da BiH aktivno učestvuje u NATO operaciji u Afganistanu (ISAF).

On je izvijestio sagovornike da će sastanak Atlanske grupe za političko savjetovanje (APAG) biti održan krajem oktobra u BiH.

Alkalaj je također izvijestio sagovornike o aktivnostima koje BiH poduzima na postizanju i drugih strateških ciljeva vanjske politike, kao što su nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a i liberalizacija viznog režima.

Sagovornici u NATO štabu su potvrdili punu podršku procesu daljnjeg približavanja BiH NATO-u, naglasivši pritom da je u cilju dostizanja NATO standarda potrebno nastaviti sa započetim refomskim procesima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: