{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj se sastao delegacijama članica Afričke unije

S
1.7.2009. u 17:49
0
2
Alkalaj se sastao delegacijama članica Afričke unije
0
Alkalaj se sastao delegacijama članica Afričke unije
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 1. jula 2009. godine, na marginama 13. redovnog zasjedanja Skupštine Afričke unije u Libiji, sa ministrima vanjskih poslova Republike Senegal, Maîtreom Doudoum Thiamom i Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije Moussaom Kousaom te sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Kraljevine Svazilend Lutfom Dlaminijem.
Ovom prilikom, ministar Alkalaj se zahvalio na podršci koju je Senegal pružio kandidaturi BiH za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine. Obostrano je istaknuta zainteresiranost za dalje unapređenje i razvoj odnosa i saradnje između BiH i Senegala, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Također, ministar Alkalaj je prenio zainteresiranost BiH za uspostavljanje diplomatskih odnosa za Svazilendom, te, konsekventno, za razvojem sveukupnih bilateralnih odnosa i saradnje.

Ministar Dlamini je izrazio zadovoljstvo inicijativom naše zemlje, te potvrdio interes Svazilenda za uspostavom diplomatskih odnosa sa BiH. Također, inicirao je razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou u cilju što bržeg razvoja saradnje između dviju država na bilateralnom i multilateralnom planu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 30. juna 2009. godine i sa ministrom vanjskih poslova Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije Moussaom Kousaom.

Ministar Alkalaj prilikom suseta sa ministrom vanjskih poslova Džamahirije zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici i toplom gostoprimstvu, te čestitao ministru Kousu na odličnoj organizaciji Samita AU. Ovom prilikom je izrazio zahvalnost Bosne i Hercegovine na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Libija pruža našoj zemlji.

Ministar Kousa je istakao da Bosna i Hercegovina može uvijek računati na podršku i pomoć prijateljskog naroda Libije. Na sastanku su ministri razgovarali i o modalitetima daljnjeg jačanja bilateralne saradnje, prvenstveno kroz razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou. Ministar Alkalaj je, ovom prilikom, pozvao libijskog ministra vanjskih poslova da posjeti BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o jačanju ekonomske saradnje, te o prisustvu firmi iz Bosne i Hercegovine na libijskom tržištu, kao i o privlačenju libijskih investicija u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: