BiH
0

Alkalaj sa Kouchnerom i Schwarzenbergerom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Francuske Bernardom Kouchnerom i ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom.

Alkalaj je poželio dobrodošlicu i zahvalio ministrima na posjeti, ističući da ova posjeta potvrđuje podršku koju Francuska i Češka pružaju BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Ministar Alkalaj je upoznao goste sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji, kao i prioritetima vanjske politike BiH, od kojih je istakao liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU.

Ministar Schwarzenberg je istakao da BiH mora ubrzati proces ispunjavanja obaveza iz oblasti evropskih integracija kako ne bi zaostala za drugim zemljama zapadnog Balkana, poručivši vlastima da ne smiju gubiti dragocjeno vrijeme.

Ministar Kouchner je naglasio da BiH mora ispuniti sve uvjete iz Mape puta kako bi se uspostavio bezvizni režim između BiH i zemalja EU.

Ministar Alkalaj je informirao prisutne da su do sada ispunjena 147 od ukupno 174 uvjeta koji su u okviru Mape puta stavljeni pred BiH. Izrazio je očekivanje da će BiH do kraja godine ispuniti potrebne uvjete kako bi se otvorila mogućnosti za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU.

Ministar Alkalaj je iskoristio priliku da upozna sagovornike sa aktivnostima koje MVPBiH poduzima u cilju izbora BiH za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a, naglasivši da je do sada preko 70 zemalja uputilo pisanu podršku BiH, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.