{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj sa Friedom i Jonesom

F
12.12.2008. u 18:06
0
3
Alkalaj sa Friedom i Jonesom
0
Alkalaj sa Friedom i Jonesom
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 11. decembra u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i evroazijske poslove Danielom Friedom i njegovim zamjenikom Stuartom Jonesom.
Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, zaključcima sa sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), održanog u novembru u Briselu, te statusu reformskih procesa u BiH.

Ministar Alkalaj je istaknuo da u narednoj godini BiH želi ostvariti četiri cilja na vanjskopolitičkom planu, a koji su u direktnoj vezi s napretkom reformskih procesa u našoj državi: status Akcionog plana za članstvo u NATO-u (NATO MAP), uspješno okončanje pregovora o liberalizaciji viznog režima između BiH i EU i ispunjavanje uvjeta iz Mape puta kako bi se ostvarila potpuna liberalizacija viznog režima za građane BiH, poziv EU za status kandidata zajedno sa ostalim državama zapadnog Balkana, te nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2010-2011. godine.

U tom kontekstu, ministar Alkalaj je potcrtao pozitivnu ocjenu Evropske komisije o ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Složio se sa stavom SAD-a, kao i sa zaključkom sa sastanka PIC-a, a u vezi s potrebom ispunjavanja pet ciljeva i dva uvjeta kako bi se stvorili uvjeti za tranziciju Ureda visokog predstavnika za BiH u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH.

Također, izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za kontinuiranu podršku i pomoć koju pružaju Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik državnog sekretara Fried je istakao podršku SAD-a navedenim vanjskopolitičkim ciljevima BiH i obećao nastavak podrške našoj zemlji na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te naglasio neophodnost provođenja reformskih procesa u BiH u cilju ostvarivanja napretka na tom putu, saopćeno je iz MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: