Susret u Washingtonu
0

Alkalaj sa Friedom i Jonesom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 11. decembra u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i evroazijske poslove Danielom Friedom i njegovim zamjenikom Stuartom Jonesom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, zaključcima sa sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), održanog u novembru u Briselu, te statusu reformskih procesa u BiH.

Ministar Alkalaj je istaknuo da u narednoj godini BiH želi ostvariti četiri cilja na vanjskopolitičkom planu, a koji su u direktnoj vezi s napretkom reformskih procesa u našoj državi: status Akcionog plana za članstvo u NATO-u (NATO MAP), uspješno okončanje pregovora o liberalizaciji viznog režima između BiH i EU i ispunjavanje uvjeta iz Mape puta kako bi se ostvarila potpuna liberalizacija viznog režima za građane BiH, poziv EU za status kandidata zajedno sa ostalim državama zapadnog Balkana, te nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2010-2011. godine.

U tom kontekstu, ministar Alkalaj je potcrtao pozitivnu ocjenu Evropske komisije o ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Složio se sa stavom SAD-a, kao i sa zaključkom sa sastanka PIC-a, a u vezi s potrebom ispunjavanja pet ciljeva i dva uvjeta kako bi se stvorili uvjeti za tranziciju Ureda visokog predstavnika za BiH u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH.

Također, izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za kontinuiranu podršku i pomoć koju pružaju Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik državnog sekretara Fried je istakao podršku SAD-a navedenim vanjskopolitičkim ciljevima BiH i obećao nastavak podrške našoj zemlji na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te naglasio neophodnost provođenja reformskih procesa u BiH u cilju ostvarivanja napretka na tom putu, saopćeno je iz MVPBiH.