Sarajevo
0

Alkalaj s delegacijom Jordana

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas u Sarajevu s parlamentarnom delegacijom Hašemitske Kraljevine Jordana, koju je predvodio predsjedavajući Predstavničkog doma Jordana Abdulhadi Atallah Jafar Majali.

Alkalaj je izrazio zadovoljstvo posjetom, te iskoristio priliku da upozna prisutne s političkom situacijom u BiH. Istaknuto je da je saradnja dviju zemalja na zavidnom nivou, ali da se trebaju uložiti napori kako bi se osim dobre političke saradnje ostvarila i dobra ekonomska saradnja.

Majali upoznao je prisutne s političkom situacijom u Jordanu, te naporima koje Jordan ulaže u rješavanju bliskoistočne krize.

Istaknuto je da je mir u Iraku i uspostavljanje demokratije u toj zemlji od velikog značaja za region Bliskog istoka. Pored pitanja Iraka Majali je naglasio važnost rješavanja palestinskog pitanja.

Alkalaj je predstavio četiri strateška pravca spoljne politike u BiH. Istaknut je značaj potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, te obavezama koje BiH mora ispuniti kako bi dobila kandidatski status.

Naglašeno je i da bi BiH mogla postati članica NATO saveza u 2010. godini što bi u velikoj mjeri utjecalo na postizanje stabilnosti u cijelom regionu.

Alkalaj je pojasnio odredbe iz Mape puta koje BiH mora ispuniti kako bi zemlje zapadne Evrope uspostavile liberalizaciju viznog režima za bh. državljane.

Majali je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla u procesu evroatlantskih integracija, te istakao da će Kraljevina Jordan i dalje nastaviti podržavati BiH.

Naglašeno je da se treba nastaviti saradnja na svim nivoima vlasti, te ocijenjeno da bi se u pogledu ekonomske saradnje trebalo koncentrirati na razmjenu posjeta privrednih delegacija.

Alkalaj je upoznao parlamentarnu delegaciju Jordana o kandidaturi BiH za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti u Organizaciji ujedinjenih nacija za 2010.-2011. godinu, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.