{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj razgovarao sa ambasadorom Sedivyjem

F
25.2.2009. u 19:25
0
0
Alkalaj razgovarao sa ambasadorom Sedivyjem
0
Alkalaj razgovarao sa ambasadorom Sedivyjem
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas sa ambasadorom Jiri Sedivyjem, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje.
Ministar Alkalaj je zahvalio predstavnicima NATO-a na posjeti i naglasio da ovakvi susreti izuzetno koriste Bosni i Hercegovini u pripremama za priključenje ovom savezu. On je informirao sagovornika o naporima i napretku koji je BiH ostvarila na svom putu ka evroatlantskim integracijama. Naročito je ukazao na opću saglasnost svih relevantnih političkih faktora za unapređenje odnosa i ubrzavanje puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o nastavku procesa reforme odbrane, te prilagođavanju budžeta potrebama i aspiracijama BiH.

Prema riječima pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, opća ocjena ostvarenih rezultata i odnosa BiH sa NATO-om je pozitivna. Potrebno je nastaviti sa daljnjom implementacijom postavljenih ciljeva i rješavanjem tehničkih pitanja.

Ministar Alkalaj je istakao spremnost BiH za ispunjavanje svih preostalih obaveza i upoznao sagovornika o kadrovskom popunjavanju Misije pri NATO-u, kao i uspostavljanju Odsjeka za NATO u MVP-u BiH, te daljnjim planovima usmjerenim ka afirmaciji NATO integracijskog procesa BiH.

Ministar Sven Alkalaj je dodao da će se o ovim temama razgovarati na sastanku po pitanju Individualnog partnerskog akcionog plana BiH (IPAP-a BiH), koji će se održati 11. marta 2009. godine u Briselu. Ovom sastanku će, pored ministra Alkalaja, prisustvovati i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i tom prilikom oni će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom i članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: