BiH
0

Alkalaj razgovarao sa ambasadorom Sedivyjem

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas sa ambasadorom Jiri Sedivyjem, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje.

Ministar Alkalaj je zahvalio predstavnicima NATO-a na posjeti i naglasio da ovakvi susreti izuzetno koriste Bosni i Hercegovini u pripremama za priključenje ovom savezu. On je informirao sagovornika o naporima i napretku koji je BiH ostvarila na svom putu ka evroatlantskim integracijama. Naročito je ukazao na opću saglasnost svih relevantnih političkih faktora za unapređenje odnosa i ubrzavanje puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o nastavku procesa reforme odbrane, te prilagođavanju budžeta potrebama i aspiracijama BiH.

Prema riječima pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, opća ocjena ostvarenih rezultata i odnosa BiH sa NATO-om je pozitivna. Potrebno je nastaviti sa daljnjom implementacijom postavljenih ciljeva i rješavanjem tehničkih pitanja.

Ministar Alkalaj je istakao spremnost BiH za ispunjavanje svih preostalih obaveza i upoznao sagovornika o kadrovskom popunjavanju Misije pri NATO-u, kao i uspostavljanju Odsjeka za NATO u MVP-u BiH, te daljnjim planovima usmjerenim ka afirmaciji NATO integracijskog procesa BiH.

Ministar Sven Alkalaj je dodao da će se o ovim temama razgovarati na sastanku po pitanju Individualnog partnerskog akcionog plana BiH (IPAP-a BiH), koji će se održati 11. marta 2009. godine u Briselu. Ovom sastanku će, pored ministra Alkalaja, prisustvovati i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i tom prilikom oni će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom i članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.