Ženeva
0

Alkalaj razgovarao s predstavnicima WTO-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo se, na marginama 10. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi, s predstavnicima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Alkalaj je, tokom odvojenih susreta, s generalnim direktorom WTO-a Alejandrom Jarom i predsjedavajućim Radne grupe za ulazak BiH u WTO ambasadorom Istvánom Majorom razgovarao o mogućoj pomoći za što skoriji ulazak BiH u WTO.

Na sastancima je istaknuto da će završni bilateralni razgovori biti vođeni u Ženevi između predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i WTO-a te da se očekuje da će BiH, ukoliko završi svoje obaveze o zakonskoj regulativi, u junu 2009. postati punopravni član ove svjetske organizacije.

Predstavnici WTO-a, s kojima su razgovarali ministar Alkalaj i bh. ambasadorica pri UN-u u Ženevi Emina Kečo-Isaković, obećali su punu podršku BiH u završnim radnjama za punopravno članstvo u WTO.

Članstvo BiH u WTO bi BiH donijelo brojne ekonomske olakšice kao i mogućnost lakšeg trgovanja s cijelim svijetom, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.