BiH
0

Alkalaj razgovarao s Calmy-Rey

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas s ministricom vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Micheline Calmy-Rey.

Alkalaj je upoznao švicarsku ministricu s aktuelnom političkom situacijom i nastojanjima Bosne i Hercegovine da u što skorije vrijeme potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, kao i s pripremama za sastanak na vrhu NATO saveza, što će biti održan početkom aprila u Bukureštu, saopćeno je iz MVP BiH.

Alkalaj je izrazio zadovoljstvo što je Sarajevo domaćin Tajništva Vijeća za regionalnu suradnju, što je, kazao je, pokazatelj stabilnosti i povjerenja zemalja regiona. Zahvalio je ministrici Calmy-Rey za svesrdnu pomoć Švicarske, jer je BiH zemlja u tranziciji u koju je Švicarska, kroz programe obnove i pomoći, uložila do sada najveći iznos.

Ministrica Calmy-Rey je naglasila da su Bosna i Hercegovina, odnosno stabilnost regiona zapadnog Balkana jedan od prioriteta švicarske politike, te da s pozornošću prati reformske procese i napredovanje BiH na putu ka evropskim integracijama, razvoj demokracije i civilnog društva.

Obostrano je konstatirano da su politički odnosi dviju zemalja intenzivni i vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, ali da postoji nedovoljna privredna, trgovinska i tehnička razmjena.

Razgovarano je i o potrebi pravnog reguliranja sporazuma o socijalnom osiguranju, dvojnom oporezivanju, readmisiji, viznim olakšicama i suradnji u domenu sudstva.

Bilo je riječi i o sudjelovanju na multilateralnoj razini u okviru sistema Organizacije Ujedinjenih naroda i Vijeća Evrope te o bilateralnoj suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova na ekspertnoj razini.

Razmijenjeni su i stavovi o aktualnoj političkoj situaciji u regionu zapadnog Balkana.