Sarajevo
0

Alkalaj primio u posjetu ambasadora Italije

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Republike Italije u BiH Raimonda De Cardona.

Alkalaj je poželio dobrodošlicu De Cardoni i izrazio uvjerenje da će se tradicionalno dobra i uzajamno korisna saradnja između Bosne i Hercegovine i Italije, za vrijeme mandata ambasadora De Cardona, nastaviti razvijati i unapređivati.

On je upoznao ambasadora De Cardona s aktuelnom političkom situacijom u BiH i aktivnostima koje BiH poduzima po pitanju evroatlantskih integracija i kandidature naše zemlje za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti UN-a za period 2010.-2011. godina.

Alkalaj je govoreći o liberalizaciji viznog režima EU za bh. građane, istaknuo da je poražavajuća činjenica što su građani BiH izostavljeni s bijele šengenske liste.

S tim u vezi istakao je da se poduzimaju svi koraci kako bi se tokom augusta i septembra ispunile i preostale obaveze iz Mape puta, kako bi i BiH zajedno sa Crnom Gorom, Srbijom i Makedonijom bila uključena u odluku o liberalizaciji viznog režima.

Ambasador De Cardona je rekao da shvata da je preporuka Evropske komisije poražavajuća za BiH i njene državljane, ali je isto tako iskazao uvjerenje da će ispunjavanjem svih obaveza zadatih u Mapi puta, bh. državljani do juna sljedeće godine moći bez viza putovati u zemlje EU. Naglasio je da je od velikog značaja da BiH nastavi započete reforme.

Ocjenio je da su bilateralni i multilateralni odnosi dviju zemlja dobri, ali da se treba raditi na stvaranju prostora za unapređenje ekonomske saradnje. S tim u vezi obostrano je istaknuta potreba završavanja procedure zaključivanja bilateralnih sporazuma kao što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te Memorandum o saradnji dvaju ministarstava.

Alkalaj je upoznao De Cardona da je za BiH od velikog značaja da Italija ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i BiH.

S tim u vezi ambasador De Cardona je izjavio da će uskoro i Italija ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On je informirao Alkalaja da će Italija podržati kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, iskoristivši priliku da bh. ministra upozna da će se Italija kandidirati za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti za period 2017.-2018. godina.

Ministar Alkalaj je iskoristio priliku da pozove ministra vanjskih poslova Republike Italije Franca Frattinija da uskoro posjeti BiH, istaknuvši da bi se tokom posjete mogli potpisati i potrebni sporazumi za unapređenje ekonomske saradnje dviju zemalja, saopćeno je iz MVP-a BiH.