BiH
0

Alkalaj primio u oproštajnu posjetu Christine McNab

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj danas je primio u oproštajnu posjetu rezidentnu predstavnicu UNDP-a i rezidentnu koordinatoricu UN-a u Bosni i Hercegovini Christine McNab.

Koordinatorica UN-a McNab je čestitala ministru Alkalaju na prijemu Bosne i Hercegovine u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, te ukazala na odgovornosti koje takva pozicija jedne države nosi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću ovog ministarstva.

McNab je istakla dobru saradnju UN-a i UNDP-a s organima vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te navela da je pomoć UN-a, pored ostalog, bila usmjerena direktno na ljude i lokalne zajednice, te da bi ovakvu praksu trebalo nastaviti.

Također je rekla da Bosna i Hercegovina poduzima niz aktivnosti u vezi s klimatskim promjenama, ali da bi one bile efikasnije ako bi postojalo posebno tijelo na državnom nivou, koje bi ih koordiniralo.

Alkalaj je zahvalio na čestitkama i sveobuhvatnoj dosadašnjoj pomoći koju je UN i UNDP pružio Bosni i Hercegovini.

Ministar je ukazao da je proces tranzicije u Bosni i Hercegovini u toku i da su oblici pomoći koji dobivamo preko UN-a i UNDP-a veoma dobrodošli.

Ministar Alkalaj je zahvalio koordinatorici UN-a McNab na uspješnom angažmanu u Bosni i Hercegovini i zaželio joj uspjeh i na novoj dužnosti zamjenika specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a u Iraku.