BiH
0

Alkalaj primio u nastupnu posjetu ambasadora Španije

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je u četvrtak u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH Alejandra Enrique Alvargonzalesa San Martina. Ministar Alkalaj je zahvalio na doprinosu i velikoj podršci koju Kraljevina Španija pruža na bilateralnom i multilateralnom nivou u procesu obnove i rekonstrukcije Bosne i Hercegovine, kao i na sudjelovanju španskih trupa u vojnim misijama u BiH.

Ministar Alkalaj je upoznao ambasadora San Martina sa aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji, kao i aktivnostima koje BiH poduzima u cilju približavanja evroatlantskim integracijama.

Naglašeno je da je od velikog značaja ulazak BiH u NATO, što bi cijelom regionu donijelo veću stabilnosti i mir. Također je izuzetno značajnim za BiH i njene građane ocijenjena olakšica viznog režima sa zemljama članicama EU.

Ambasador San Martin je upoznat i sa kandidaturom BiH u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010.-2011. godinu.

Ambasador San Martin je zahvalio na dobrodošlici, te izrazio nadu da će se BiH pridružiti Alijansi civilizacija-Grupa prijatelja, te biti organizator sljedećeg sastanka u Sarajevu.

Ovom prilikom, ambasador San Martin je predao pismo ministra vanjskih poslova Španije Moratinosa, u kojem je uručen poziv ministru Alkalaju da prisustvuje sastanku Vijeća Evrope povodom obilježavanja 60 godina postojanja Vijeća Evrope.

Ambasador San Martin je naglasio da će Španija nastaviti podržavati BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Ministar Alkalaj je obavijestio ambasadora San Martina da je MVP BiH, na inicijativu Predsjedništva BiH, pokrenuo proceduru za članstvo u Alijansu, te da je u pripremi i aplikacija za ovo članstvo. Izrazio je nadu da će BiH biti organizator sljedećeg sastanka Alijanse civilizacija-Grupa prijatelja.

Na sastanku je obostrano potvrđeno da između dviju zemalja ne postoje otvorena pitanja, te da ima prostora za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.