BiH
0

Alkalaj primio novoimenovanog ambasadora Republike Bugarske u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Bugarske u BiH Andreya Transkog, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ambasador Transki je zahvalio Alkalaju na dobrodošlici te izrazio nadu da će se bilateralni odnosi dalje razvijati u svim oblastima, posebno u oblasti ekonomije, turizma, kulture i realizacijom posjeta na visokom i najvišem nivou.

Ministar Alkalaj je informirao ambasadora Transkog o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, te o reformama koje su u toku u cilju približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Izrazio je nadu da će u ovoj godini biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Konstatirano je da su odnosi dviju zemalja dobri, posebno politički, ali da postoji potreba unapređivanja ekonomske i kulturne saradnje.

Ministar Alkalaj je istakao da je u toku ministarskog sastanka zemalja članica CEI u Sofiji 17. i 18. maja imao konstruktivan razgovor sa šefom diplomatije Bugarske Ivayloom Kalfinom.

On je također zahvalio Bugarskoj na podršci u kandidaturi da Sarajevo bude sjedište Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju, saopćeno je.