BiH
0

Alkalaj primio novog ambasadora Hrvatske u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Hrvatske u Sarajevu Tončija Staničića.

Ministar Alkalaj je poželio dobrodošlicu ambasadoru Staničiću upoznavši ga sa aktuelnom političkom situacijom u BiH te naporima koje BiH ulaže kako bi se pridružila zajednici evroatlantskih zemalja.

Ministar Alkalaj je istakao da bi priključivanje BiH NATO-u bilo od velikog značaja za uspostavljenje faktora stabilnosti i sigurnosti u cjelokupnoj regiji.

Ambasador Staničić se složio sa stavom ministra Alkalaja, te naglasio da je prioritet hrvatske vanjske politike pridruživanje Evropskoj uniji.

S tim u vezi, ambasador Staničić je naglasio da je hrvatskoj u interesu da BiH uđe u EU u što skorije vrijeme, te je predložio organizovanje seminara dvaju ministarstava koji bi imao za cilj razmjenu iskustava dvaju zemalja u procesu integrisanja u EU.

Ministar Alkalaj se složio sa ovim prijedlogom, te iskoristio ovu priliku da upozna ambasadora Staničića o kandidaturi BiH za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godina.

Ambasador Staničić je obavijesto ministra Alkalaja da će Hrvatska prodržati kandidaturu BiH u Vijeću sigurnosti.

Ministar Alkalaj je izrazio nadu da će angažman ambasadora Staničića doprinijeti dobrim bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, te poželio ambasadoru Hrvatske u BiH Staničiću uspješan rad i dobru saradnju.