BiH
0

Alkalaj primio delegaciju Nacionalne skupštine Kuvajta

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo se danas s delegacijom Nacionalne skupštine Kuvajta koju je predvodio predsjednik Grupe prijateljstva Kuvajt-BiH Dalfallah Fdhail Abu Ramyah.

Ministar Alkalaj je zahvalio na sveukupnoj podršci i pomoći ove prijateljske zemlje BiH te je posjetu kuvajtskih parlamentaraca ocijenio kao jasan znak daljeg uspješnog proširenja i razvoja međusobnih odnosa posebno na ekonomskom planu.

Ministar je istakao različite pogodnosti koje posjeduje BiH kao što su prirodna bogatstva, obrazovana radna snaga, važan geografski položaj i druge prednosti što sve čini dobru osnovu za kuvajtske investicije u BiH.

Dalfallah Fdhail Abu Ramyah je prilikom susreta rekao da izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje ne prati intenzivna saradnja na ekonomskom planu te je naglasio važnost budućeg kuvajtskog investiranja u BiH kao i mogućeg nastupa bh. firmi u njegovoj zemlji.

Istakao je da treba podsticati obostrane, kako državne tako i privatne investicije. Abu Ramyah je kao realan potencijal BiH koji može privući kuvajtske investitore istakao oblast turizma.

Tokom sastanka istaknuta je i potreba otvaranja Ambasade Kuvajta u Sarajevu. Sagovornici su se složili o potrebi češćih razmjena posjeta na svim nivoima, kao i intenziviranja saradnje i redovnim konsultacijama između dva ministarstva vanjskih poslova, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.