{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj primio delegaciju Monitoring tima Vijeća Evrope

S
2.4.2009. u 19:21
0
0
Alkalaj primio delegaciju Monitoring tima Vijeća Evrope
0
Alkalaj primio delegaciju Monitoring tima Vijeća Evrope
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj danas je primio u posjetu četveročlanu delegaciju Monitoring tima Vijeća Evrope, koju je predvodio šef Monitoring tima, generalni direktor za političke poslove i demokratiju Jean Louis Laurens.
Ova petnaesta posjeta Bosni i Hercegovini ima za cilj procjenu situacije u našoj zemlji s aspekta ispunjenja postprijemnih obaveza koje je BiH prihvatila prilikom prijema u članstvo Vijeća Evrope, kao i reformskih procesa u BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Ministar Alkalaj je istakao značaj prijema Bosne i Hercegovine u Vijeće Evrope u pogledu demokratizacije zemlje i poštivanja ljudskih prava u BiH, naglasivši da je od momenta punopravnog članstva naše zemlje u Vijeću Evrope otpočeo stvarni put BiH prema evroatlantskim integracijama.

Ministar je naglasio da vlasti u BiH shvataju da je ispunjenje obaveza koje je Vijeće Evrope postavilo pred BiH preduvijet za ulazak u EU, te, s tim u vezi, upoznao šefa Monitoring tima Laurensa sa aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji, kao i aktivnosima koje BiH poduzima u cilju približavanja evroatlantskim integracijama, posebno se osvrćući na značaj ustavne reforme u našoj zemlji.

Također je istaknuto da je od velikog značaja za BiH i njene građane olakšica viznog režima sa zemljama članicama EU. Prisutni su upoznati i sa naporima koje naša zemlja čini kako bi bila izabrana za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010.-2011. godinu.

Šef delegacije Laurens se zahvalio na dobrodošlici, te istakao da BiH treba nastaviti proces koji je započela o ustavnim reformama. Na sastanku je istaknuto da bi BiH trebala poraditi na skorom ratifikovanju Evropske konvencije o regionalnim i manjinskim jezicima.

Monitoring tim je izrazio nadu da BiH neće sljedeće opće izbore održi po starom izbornom zakonu jer taj zakon, naglasio je šef delegacije Laurens, direktno krši načela Evropske povelje o ljudskim pravima. Šef delegacije Laurens je istakao da Vlada BiH treba imenovati predstavnike naše zemlje u komitetima Vijeća Evrope jer je to od velikog značaja za našu zemlju.

Ministar Alkalaj je upoznao prisutne da je Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o proceduri imenovanja kandidata u međunarodnim tijelima pa tako i u komitetima Vijeća Evrope, te, s tim u vezi, izrazio očekivanja da će ova procedura uskoro biti okončana, saopćeno je iz Ureda minista Alkalaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: