{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj primio delegaciju Indije

F
23.7.2009. u 21:07
0
2
Alkalaj primio delegaciju Indije
0
Alkalaj primio delegaciju Indije
Ministar vanjskih poslova BiH (MVPBiH) Sven Alkalaj primio je danas delegaciju Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Republike Indije sa zajedničkim sekretarom za centralnu i zapadnu Evropu R.N. Prasadom i nerezidentnim ambasadorom Indije u BiH sa sjedištem u Budimpešti Ranjitom Raeom na čelu.
Alkalaj je u toku susreta istakao da su politički odnosi dviju zemalja odlični te da ne postoje otvorena pitanja, ali da postoji prostor za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa, posebno u pogledu ekonomske i kulturne saradnje.

Dodao je da je potrebno raditi na produbljivanju saradnje, a što je moguće postići razmjenom posjeta na svim nivoima te pozvao ministra vanjskih poslova Indije Shrija S.M. Krishnu u posjetu BiH.

Ambasador Rae je informirao Alkalaja da su indijski privrednici jako zainteresirani za privrednu saradnju s BiH te naglasio da bi bilo od velikog značaja ubrzati započetu proceduru stvaranja pravnog okvira za ekonomsku saradnju, poput potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kao i Sporazuma o zaštiti investicija.

Istakao je da je od velikog značaja da bh. strana što prije donese odluku o lokaciji za izgradnju IT centra, a za čiju izgradnju je indijska strana iskazala zainteresovanost.

Alkalaj je upoznao indijsku delegaciju s aktuelnom političkom situacijom u BiH kao i s glavnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Na sastanku je dogovorena razmjena podrški za kandidature BiH i Indije za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Razgovarano je i o djelatnostima koje BiH poduzima kada je u pitanju ispunjavanje uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te predavanju zahtjeva za članstvo u Evropsku uniju, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

Nesiguran Pelješki most

23.07.2009. u 22:08

Inzko sutra nameće budžet?

23.07.2009. u 20:10
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: