BiH
0

Alkalaj primio ambasadora republike Peru u BiH Eskalu

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u nastupnu posjetu nerezidentnog ambasadora Republike Peru za BiH sa sjedištem u Bukureštu Elarda Eskalu (Elard Escala).

Ministar Alkalaj je poželio dobrodošlicu i uspješan rad ambasadoru Eskali i istakao dobre političke odnose između BiH i Perua, te izrazio spremnost Bosne i Hercegovine za unaprjeđenje saradnje na svim ostalim područjima. Sagovornici su se složili da geografska udaljenost ne bi trebala biti prepreka za razvoj odnosa i saradnje dvije države.

Ambasador Eskala je naglasio da je za unaprijeđenje saradnje veoma važna razmjena posjeta na visokom nivou, te je podvukao značaj saradnje između parlamenata dvije zemlje. Ponudio je mogućnost saradnje u domenu diplomatske obuke.

Također, informirao je ministra Alkalaja da namjerava uskoro organizirati izložbe koje bi građanima Bosne i Hercegovine približili peruansku kulturu. Peru je zemlja drevnih civilizacija što je osnov turizma, a mnogi Peruanci su zainteresovani da posjete BiH.

Razgovarano je i olakšicama u viznom režimu na recipročnoj osnovi, te o saradnji u okviru međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.