BiH
0

Alkalaj primio ambasadora Palestine u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je 7. januara u radnu posjetu ambasadora Palestine u Sarajevu Amira Saker Husseina Rostoma.

Ambasador Amir Saker Rostom je informirao ministra Alkalaja o teškim humanitarnim uvjetima sa kojima se suočava stanovništvo u pojasu Gaze.

Već dvanaest dana traje ofanziva protiv pokreta Hamasa, u kojoj je u udarima sa kopna, mora i vazduha do sada poginulo preko 700 ljudi, od čega 30 procenata djece i 20 procenata žena, što predstavlja poražavajuću činjenicu, istakao je ambasador Rostom.

Ministar Alkalaj je istakao da Vlada i narod BiH suosjeća sa stradanjima palestinskog naroda. Stav Vlade BiH, kao i stav ministra, je da se napadi na Gazu moraju hitno okončati, te da se ovo pitanje može riješiti jedino pregovorima i mirnim putem.

Ambasador Rostom je informiran da su u BiH pokrenute akcije prikupljanja humanitarne pomoći u vidu lijekova, hrane i novca za Gazu. Ministar Alkalaj je izrazio nadu da će se uz pomoć palestinske ambasade u Sarajevu i humanitarnih organizacija pronaći adekvatan put za dopremanje ove pomoći najugroženijima.

Ambasador Rostom je obećao da će o svim novim dešavanjima u pojasu Gaze informirati ministra Alkalaja, te iskoristio ovu priliku da još jednom zahvali na podršci koju pruža narod BiH stanovnicima Gaze, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.