BiH
0

Alkalaj primio ambasadora Malezije

Sarajevo-x.com
Ministar Alkalaj je zaželio dobrodošlicu ambasadoru Malezije Zilkifli Adnanu i izrazio nadu da će suradnja između Bosne i Hercegovine i Malezije i u buduće biti plodonosna. Zahvalio se u ime naše zemlje za pomoć i potporu koju je Malezija pružala Bosni i Hercegovini u vrijeme rata i u periodu obnove.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je 30. januara 2008. godine u nastupnu posjetu veleposlanika Malezije u Sarajevu Zulkifli Adnan, saopćeno je iz Ureda vanjskih poslova BiH.

Sugovornici su razgovarali o područjima koja predstavljaju gospodarske izazove za obje zemlje, poput privlačenja malezijskih investicija u našu zemlju u projektu izgradnje koridora 5 c, energetski sektor i rudarstvo. Veleposlanik Adnan je izvijestio da je Malezija zainteresirana da projekat Bosmal u Sarajevu čim prije zaživi, te da počnu direktna ulaganja u projekte izgradnje aerodroma, hotelsko-sportskog kompleksa na prostoru Ilidže i u namjensku industriju.

Ministar Alkalaj i veleposlanik Adnan su se složili da razmjena posjeta na visokoj razini pospješuje suradnju naše dvije zemlje, te da će tome konkretno pridonijeti zaključivanje bilateralnih sporazuma u domenima zračnog prometa, obrazovanja, kulture i znanosti.

Ministar Alkalaj je upoznao malezijskog veleposlanika sa koracima koje Bosna i Hercegovina poduzima na putu ka punopravnom članstvu u Savezu NATO i Europskoj Uniji.