BiH
0

Alkalaj primio ambasadora Belgije u Beču

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je 19. novembra 2009. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Belgije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Beču Claudea Rijmenansa.

Ministar Alkalaj se zahvalio ambasadoru Rijmenansu na ukupnoj pomoći koju je Kraljevina Belgija pružila Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će se nastaviti podrška Belgije Bosni i Hercegovini na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU, posebno u periodu od druge polovine 2010. godine kada Belgija bude predsjedavajuća EU.

Ministar Alkalaj je ambasadora upoznao sa razvojem političke situacije u Bosni i Hercegovini, ukazavši na izazove koji nas očekuju u okviru ''butmirskog procesa'' od kojeg očekujemo da donese rješenja koja će procedure odlučivanja u institucijama države Bosne i Hercegovine učiniti efikasnijim.

Također je informirao o naporima koje poduzimamo da bismo ispunili uvjete za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Šengena, kao i koliko je liberalizacija viznog režima važna za građane Bosne i Hercegovine. Govoreći o međunarodnoj poziciji Bosne i Hercegovine i regionalnoj saradnji, ministar Alkalaj je rekao da je međunarodna pozicija Bosne i Hercegovine bitno ojačana time što je naša zemlja postala nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a da u regionu Bosna i Hercegovina nastoji da bude što aktivnija i u okviru regionalnih inicijativa i u izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Ministar je, također, naglasio da je stabilnost u Bosni i Hercegovini ključ stabilnosti cijelog regiona.

Ambasador Rijmenans je čestitao ministru Alkalaju na izboru Bosne i Hercegovine za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Rekao je da Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje regiona, treba da napravi iskorak prema Evropi. U pogledu bilateralnih odnosa, ambasador je ukazao da postoji jako dobar dijalog između dvije zemlje, koji treba i dalje nastaviti.