{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj: Preventivna diplomatija najvažnija

F
24.9.2011. u 11:39
0
3
Alkalaj: Preventivna diplomatija najvažnija
0
Alkalaj: Preventivna diplomatija najvažnija
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je 22. septembra u Njujorku, na sastanku na visokom nivou Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o diplomatiji i prevenciji konflikata.
Na sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik Republike Liban Michael Sleiman (Liban predsjedava Vijećem sigurnosti tokom septembra), između ostalih, učestvovali su predsjednici Južnoafričke Republike, Kolumbije i Nigerije, generalni sekretar UN-a, premijer Portugala, te ministri vanjskih poslova Indije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i BiH.

Tokom svog obraćanja Vijeću sigurnosti, ministar Alkalaj je ocijenio da je preventivna diplomatija jedno od najvažnijih pitanja koje će odlučiti budući pravac djelovanja UN-a, te da prevencija i mirno rješavanje konflikata, kao stubovi Povelje Ujedinjenih naroda, predstavljaju osnovne instrumente koji su na raspolaganju.

Alkalaj je istakao da je BiH tokom svog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a dijelila odgovornost za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, te da će ovom cilju ostati u potpunosti posvećena i u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izrazio je čvrstu opredijeljenost BiH za jačanje međunarodnih kapaciteta preventivne diplomatije u interesu mira, sigurnosti i napretka, te spremnost da pomogne ove napore.

Alkalaj je pozdravio sve aktivniju ulogu regionalnih i subregionalnih organizacija u prevenciji konflikata, jačanje strateških dijaloga između ovih organizacija i Ujedinjenih naroda i učestalije razmjene mišljenja i informacija koje će Vijeću sigurnosti omogućiti adekvatno donošenje odluka.

Ocijenio je da su regionalne organizacije često bolje informirane nego njihove međunarodne kolege u pitanjima rane detekcije kriza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: