BiH
0

Alkalaj: Potvrđena podrška brojnih zemalja BiH na njenom putu ka EU

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj tokom niza susreta u maju s najvišim političkim zvaničnicima devet država svijeta dobio je njihovu punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka evroatlantskim integracijama i u konačnici priključenju Evropskoj uniji.

Više od 45 susreta koje je ministar Alkalaj realizirao u zemljama tri kontinenta - Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Pakistanu, Bugarskoj, Ruskoj Federaciji i Republici Kazahstan rezultirali su značajnim uspjesima bh. diplomacije te potvrđenom podrškom vodećih svjetskih zvaničnika u naporima BiH za ulazak u Evropsku uniju.

Alkalaj je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu jednim od najvećih uspjeha BiH ocijenio kandidaturu te odluku da Sarajevo postane sjedište Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju Pakta stabilnosti i izbor BiH u Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Bosna i Hercegovina se tokom svih susreta predstavila kao zemlja čvrsto opredijeljena da nastavi putem evroatlantkih integracija, što podrazumijeva razvoj demokratskih institucija i mehanizama zaštite ljudskih prava. Pri tome su osnovnim preprekama u ostvarenju tog cilja ocijenjeni neuspjeli reformski procesi i status države u budućnosti.

Centralna tema mnogih sastanaka bila je i unapređenje bilateralne te posebno ekonomske saradnje.

S najvišim zvaničnicima iz State Departmenta, senatorima, kongresmenima i drugim vodećim političarima Sjedinjenih Američkih Država Alkalaj je razgovarao o unapređenju odnosa dviju zemalja. Tu prioritet zauzimaju enonomski odnosi i investiranje zapadnoevropskih zemalja u BiH, dok je akcent u političkim pitanjima bio na ustavnim promjenama te ispunjenju svih uvjeta kako bi BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom posjete Holandiji, ministar vanjskih poslova BiH susreo se i s predstavnicima Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, prvenstveno glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte s kojom je razgovarao o statusu Suda nakon 2008. godine.

O otvaranju kreditnih linija za Bosnu i Hercegovinu, unapređenju ekonomske saradnje te učešću u izgradnji koridora V-C Alkalaj je razgovarao s belgijskim zvaničnicima. Izbor Sarajeva za sjedište Sekretarijata ocijenjeno je iznimno značajnim za transformaciju Sarajeva u "mini Brisel" i centar iz kojeg će se širiti regionalne inicijative.

Učestvujući na Konferenciji islamskih zemalja u Pakistanu, ministar se susreo s nizom zvaničnika od kojih je dobio punu podršku za nastavak reformskih procesa i putu BiH ka EU.

Podršku za uključenje u izgradnju koridora V-C BiH je dobila i od predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj. O izgradnji ove trase te ulaganju u energetske projekte razgovarano je i sa zvaničnicima Investicione banke.

Veoma pozitivne impresije Alkalaj je ponio iz Kazahstana, gdje su BiH otvoreni novi vidici za napredak i istaknut obostran interes za unapređenje saradnje dviju zemalja. Kazahstan je iznimno atraktivno tržište za kompanije iz BiH koje u skladu sa svojim potencijalima mogu učestvovati u izgradnji puteva, energetskih objekata, stambenih jedinica, hidrogradnji, proizvodnji lijekova, transferu tehnologija i mnogim drugim oblastima.

Alkalaj je najavio i mogućnost da se zatvore tri bh. ambasade, a s obzirom na to da još nije stigla zvanična potvrda Predsjedništva BiH, on nije želio potvrditi o kojim zemljama je riječ.