Madrid
0

Alkalaj održao predavanje o Jevrejima na Balkanu

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao je uvodno predavanje o temi "Jevreji na Balkanu", prvog dana konferencije "Sefardsko naslijeđe na Balkanu" koja se od 26. do 28. oktobra u organiziciji "Casa Sefarad - Israel" i Instituta "Cervantes" održava u Madridu.

Ministar Alkalaj je govorio o historiji Sefarda (Jevreji iz Španije) na Balkanu, počevši od izgona iz Španije 1492. godine, dolasku na Balkan i u BiH, njihovom zajedničkom životu s pripadnicima drugih etničkih grupa, te njihovom današnjem statusu, organiziranju i saradnji s drugim jevrejskim zajednicama na Balkanu i u svijetu.

Istakao je da su se tokom proteklih pet stoljeća na Balkanu mijenjale granice, vladari i sistemi, ali ljudi su ostali isti. Sefardi danas žive zajedno s drugima, ne samo u BiH već i u cijelom regionu.

Nažalost, zbog holokausta mnogi sefardski centri su nestali i u BiH ih danas živi ne više od hiljadu. Ipak, oni pokušavaju da održe otvorenima i aktivnima kako međusobne, tako i odnose s drugim zajednicama u regionu.

Alkalaj je izrazio nadu da će se uskoro organizirati promocija kopije čuvene Sarajevske hagade u Španiji, u zemlji u kojoj je Hagada i nastala, te istakao da ona za Jevreje u BiH ima veliku važnost i da treba da bude izložena u Španiji, radi jačanja međusobnih veza i odnosa.

Na kraju predavanja, ministar Alkalaj je zahvalio na organizaciji konferencije te pozvao sve prisutne da posjete Sarajevo, gdje u Jevrejskom muzeju mogu vidjeti i originalne ključeve koje su Jevreji donijeli iz Španije prije 500 godina, saopćeno je iz MVP-a BiH.