{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj održao predavanje na norveškom institutu

F
6.3.2009. u 18:06
0
1
Alkalaj održao predavanje na norveškom institutu
0
Alkalaj održao predavanje na norveškom institutu
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, u okviru posjete Kraljevini Norveškoj, održao je danas predavanje na Norveškom institutu međunarodnih odnosa (NUPI), o temi "Evroatlantske integracije BiH“.
Ministar Alkalaj je, u svome izlaganju, istakao da ne postoji alternativa u pogledu evroatlantskih integracija BiH, te da ova ideja uživa puni konsenzus u BiH, naglasivši da su dva strateška cilja vanjske politike naše zemlje daljnje pridruživanje EU i NATO-u, te sticanje punopravnog članstva u njima.

Prisutni su upoznati sa dosadašnjim postignućima naše zemlje u tom smislu, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period u cilju sticanja kandidatskog statusa u EU, te Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

Ministar Alkalaj je upoznao prisutne i o procesu pregovora za liberalizaciju viznog režima BiH sa zemljama članicama EU, kao i o ispunjenju uvjeta iz Mape puta, naglasivši da je ukidanje viza za EU građanima BiH prvi konkretan rezultat procesa stabilizacije i pridruživanja.

U svome izlaganju, ministar Alkalaj je informirao i o kandidaturi BiH za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine, kao bitnom strateškom vanjskopolitičkom cilju BiH. Imajući u vidu iskustvo naše države, ministar Alkalaj je izrazio uvjerenje da će BiH, kada postane nestalna članica u Vijeću sigurnosti OUN-a, dati značajan doprinos u radu i funkcioniranju ovog važnog tijela OUN-a.

Kao važan element napretka u procesu evroatlantskih integracija, ministar Alkalaj se osvrnuo na saradnju sa državama regiona zapadnog Balkana, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: