BiH
0

Alkalaj održao predavanje na norveškom institutu

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, u okviru posjete Kraljevini Norveškoj, održao je danas predavanje na Norveškom institutu međunarodnih odnosa (NUPI), o temi "Evroatlantske integracije BiH“.

Ministar Alkalaj je, u svome izlaganju, istakao da ne postoji alternativa u pogledu evroatlantskih integracija BiH, te da ova ideja uživa puni konsenzus u BiH, naglasivši da su dva strateška cilja vanjske politike naše zemlje daljnje pridruživanje EU i NATO-u, te sticanje punopravnog članstva u njima.

Prisutni su upoznati sa dosadašnjim postignućima naše zemlje u tom smislu, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period u cilju sticanja kandidatskog statusa u EU, te Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

Ministar Alkalaj je upoznao prisutne i o procesu pregovora za liberalizaciju viznog režima BiH sa zemljama članicama EU, kao i o ispunjenju uvjeta iz Mape puta, naglasivši da je ukidanje viza za EU građanima BiH prvi konkretan rezultat procesa stabilizacije i pridruživanja.

U svome izlaganju, ministar Alkalaj je informirao i o kandidaturi BiH za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine, kao bitnom strateškom vanjskopolitičkom cilju BiH. Imajući u vidu iskustvo naše države, ministar Alkalaj je izrazio uvjerenje da će BiH, kada postane nestalna članica u Vijeću sigurnosti OUN-a, dati značajan doprinos u radu i funkcioniranju ovog važnog tijela OUN-a.

Kao važan element napretka u procesu evroatlantskih integracija, ministar Alkalaj se osvrnuo na saradnju sa državama regiona zapadnog Balkana, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.