BiH
0

Alkalaj očekuje povoljan izvještaj o liberalizaciji viznog režima

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alakalaj očekuje povoljan izvještaj Evropske komisije o ispunjavanju uslova iz "Mape puta" za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU.

"Od 174 uslova iz 'Mape puta', 147 je ispunjeno potpuno, 18 djelimičnmo, a devet nije ispunjeno", rekao je Alkalaj.

On je naveo da je prioritet Ministarstva da ove godine bude donesena politička odluka u EU da građani BiH mogu bez viza putovati u inostranstvo.

Alkalaj je rekao da neće podnijeti ostavku zbog odluke Suda BiH da odbije njegovu žalbu na odluku Centralne izborne komisije, kojom je utvrđeno da je prekršio Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

On je još jednom odbacio te navode i dodao da ima još najmanje sedam redovnih pravnih lijekova da to dokaže.

"Dok god imam te pravne lijekove na raspolaganju neću podnijeti ostavku, a pravda će se dokazati", poručio je Alkalaj za Federalnu televiziju.						

Kometarišući izvaju svog zamjenika Ane Trišić-Babić da u Ministarstvu situacija nikada nije bila gora i da je ministar od te institucije napravio privatnu firmu, Alkalaj je rekao da ne vjeruje da je Babićeva to izjavila.
"Ja sam postavljen da radim, a ne da se ljudima sviđam, a sa svojom zamjenicom sam popio kafu prošle sedmice. Trudimo se da popravimo i unaprijedima odnose", rekao je Alkalaj.

On je izrazio nadu da će BiH uskoro dobiti ambasadora u Beogradu, ali nije mogao da kaže kada će se to tačno desiti.

"Bolje je sačekati i postaviti pravi osobu za taj posao, nego nekoga ko će pokvariti odnose dvije zemlje. Imamo otpravnika poslova u Beogradu i nije veliki problem što BiH nema ambasadora, ako je taj otpravnik poslova dobar", rekao je Alkalaj.

On je naveo da mu je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić jednom prilikom rekao da otpravnik poslova u Beogradu ima tretman poput ambasadora.