BiH
0

Alkalaj o borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje

FENA
U okviru obilježavanja desetogodišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe kemijskog oružja i njegovom uništavanju u Sarajevu je 18. i 19. listopada 2007. godine u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima zemalja članica Procesa stabilizacije i pridruživanja nadležnih za suradnju sa Organizacijom za zabranu kemijskog oružja.

Učesnicima skupa se obratio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, koji je istakao značaj daljnjeg razvoja suradnje država članica Procesa stabilizacije i pridruživanja, posebno u oblasti borbe protiv širenja oružja za masovno uništavanje, te potvrdio posvećenost naše zemlje ispunjenju obaveza koje proističu iz ove Konvencije, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Sastanku, kojim je predsjedavala šefica Državnog koordinacionog tijela za implementaciju Konvencije u BiH Amira Arifović-Harms, prisustvovali su šefovi nacionalnih tijela Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Sastanku je u svojstvu izaslanika generalnog direktora Organizacije za zabranu kemijskog oružja, koja ima sjedište u Den Haagu, prisustvovao Željko Jerkić.

Cilj ovog skupa je razmatranje mogućnosti unaprjeđenja suradnje u oblastima granične i carinske kontrole izvoza i uvoza otrovnih kemikalija koje su uključene u posebne liste u okviru odredaba Konvencije.

Očekuje se da će razmjena iskustava u dosadašnjem radu i upoređivanje prakse nadležnih organa zemalja učesnica skupa doprinijeti boljoj koordinaciji i unaprjeđenju provođenja obaveza iz Konvencije u ovoj oblasti. Organizacija za zabranu kemijskog oružja spremna je pružiti dodatnu ekspertnu pomoć u ispunjavanju zaključaka ovog skupa.