{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj na zasjedanju Izvršnog vijeća Afričke unije

S
30.6.2009. u 18:24
0
7
Alkalaj na zasjedanju Izvršnog vijeća Afričke unije
0
Alkalaj na zasjedanju Izvršnog vijeća Afričke unije
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvuje na 15. redovnom zasjedanju Izvršnog vijeća Afričke unije (AU) koje se održava u Sirtu, Libija.
Na marginama zasjedanja, ministar Alkalaj se danas, 30. juna 2009. godine sastao sa ministrima vanjskih poslova Republike Somalije, Demokratske Republike Sao Toma i Principe i Republike Sudan.

Fokus razgovora ministra Alkalaja i ministra vanjskih poslova Somalije Mohameda Abdulahi Omara bio je na inicijativi Bosne i Hercegovine za uspostavu diplomatskih odnosa sa Somalijom. Ministar Abdulahi Omar je izrazio zadovoljstvo inicijativom naše zemlje, te izrazio spremnost Somalije za što skorijim uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

Obostrano je izražen interes za razvojem sveukupnih bilateralnih odnosa nakon uspostave diplomatskih odnosa. Ministar Alkalaj se zahvalio na bezrezervnoj podršci koju je Somalija pružila Bosni i Hercegovini za našu kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Ministar Alkalaj i ministar vanjskih poslova Demoratske Republike Sao Toma i Principe Carlos Tiny su obostrano izrazili interes za uspostavljanje diplomatskih odnosa, te razvoj političkih odnosa i saradnje između dviju država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Ministar Alkalaj je upoznao ministra Tinya da se Bosna i Hercegovina kandidovala za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a, te zamolio za podršku njegove države našoj kandidaturi. Ministri su razmijenili mišljenja i o uticajima svjetske ekonomske i finansijske krize.

Ministar Alkalaj i ministar vanjskih poslova Sudana Akol Ajawin Lam su razgovarali o daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dviju država, posebno o mogućnostima jače saradnje na ekonomskom planu. Ministar Alkalaj je informirao sagovornika o kandidaturi naše zemlje za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a, te zamolio za podršku Sudana našoj kandidaturi, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: