Marsej
0

Alkalaj na sastanku Unije za Mediteran

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je danas u Marseju na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Barselona procesa: Unije za Mediteran.

Sastanak se održao u važnom trenutku za dalji nastavak saradnje u širem regionu Mediterana, a zasniva se na rezultatima samita šefova država i vlada Barselonskog procesa: Unije za Mediteran koji se održao u julu u Parizu, na kojem je izražena obnovljena politička volja za jačanje evro-mediteranskog partnerstva.

Ključne prioritetne teme koje su razmatrane na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova odnose se na institucionalnu strukturu Unije za Mediteran, konkretne projekte koji će činiti srž saradnje, te nastavak politikog dijaloga.

Nakon opsežne rasprave, ministri su postigli konsenzus oko slijedećih bitnih odluka: ime inicijative se mijenja samo u "Unija za Mediteran", Sekretarijat Unije za Mediteran će imati sjedište u Barseloni, dogovorena je struktura i regionalno predstavljanje u rukovodstvu Sekretarijata koje će činiti jedan generalni sekretar i nekoliko zamjenika te je postignuta saglasnost oko učešća predstavnika Arapske lige na svim sastancima Unije za Mediteran u svojstvu posmatrača.

U svom obraćanju na sastanku ministar Alkalaj je između ostalog istakao spremnost i oprijedjeljenost BiH da učestvuje u incijativama koje imaju za cilj unaprijeđenje međudržavne saradanje i dijaloga. Naznačio je da je upravo ovakav stav BiH jedan od glavnih motiva za kandidaturu naše zemlje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih nacija za period 2010.-2011.

Alkalaj je naglasio da je učešće BiH u evro-mediteranskom partnerstvu predstvlja priliku za osnaživanje evropskog i mediteranskog identiteta naše zemlje, jer BiH dijeli kulturno i istorijsko nasljeđe sa zemljama šire regije mediterana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.