BiH
0

Alkalaj na sastanku s Roćenom

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Crne Gore Milana Roćena.

Alkalaj je izrazio zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa dviju zemalja i kazao da će predstojeća posjeta premijera Crne Gore Mila Đukanovića BiH koja je najavljena za decembar 2008. omogućiti novi podstrek političkoj i ekonomskoj saradnji susjednih država.

Istakao je da je potrebno raditi na daljoj saradnji u procesu evropskih integracija te saradnji u oblasti odbrane.

Alkalaj je istakao da se zalaže za ubrzanje procedure usaglašavanja i potpisivanja međudržavnih ugovora i kazao da je pored Protokola o saradnji između dva Ministarstva vanjskih poslova koji je potpisan predviđeno, između ostalih, i zaključivanje Memoranduma o saradnji u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija i Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja.

Kazao je da je potrebno unaprijediti privredne odnose i intenzivirati saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata, a što se posebno odnosi na realizaciju projekata modernizacije putne infrastrukture između Sarajeva i Podgorice i izgradnju pruge Čapljina-Nikšić.

Sagovornici su razgovarali i o odnosima u regionu zapadnog Balkana u svijetlu rješavanja pitanja Kosova, nakon priznanja Kosova od Crne Gore i Makedonije, zatim situacije u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i ukupnim procesima integracije regiona zapadnog Balkana u EU.

Roćen je kazao da će Crna Gora pružiti podršku kandidaturi BiH za nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a. Razmotrio je rezultate koje su dvije zemlje postigle u procesu evroatlantskih integracija a koji se tiču Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Akcionog plana za članstvo u NATO-u i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Istakao je potrebu za kreiranjem što boljih uslova za saradnju kroz regionalne inicijative i zajedničke projekte za cijeli region, programe pristupne pomoći EU te kazao da je potrebno razmotriti mogućnost formiranja Međudržavnog vijeća za saradnju koji je Crna Gora preuzela po osnovi sukcesije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.