{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj na sastanku odbora guvernera Evropske banke

F
20.5.2007. u 19:35
0
0
Alkalaj na sastanku odbora guvernera Evropske banke
0
Alkalaj na sastanku odbora guvernera Evropske banke
Na godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Kazanu, u Ruskoj Federaciji, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u nedjelju je u sklopu Poslovnog foruma govorio o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, s naglaskom na mogućnosti investiranja u našu zemlju.
Forumu prisustvuju funkcioneri EBRD-a, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i fondova, te poslovni ljudi i predstavnici zainteresiranih preduzeća. Prezentaciju je vodio Claudio Viezzoli, direktor bankarskog tima EBRD-a za zapadni Balkan.

Govoreći o pozitivnim političkim pomacima u našoj zemlji, pored podsjećanja na uspješno provedenu reformu odbrane koja je rezultirala prijemom u Partnerstvo za mir, ministar Alkalaj je, u svojstvu guvernera BiH pri EBRD-u, istakao i nedavne diplomatske uspjehe BiH kao što su dobijanje stalnog sjedišta Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju i dobijeno mjesto u Vijeću za ljudska prava UN, kao potvrdu kredibiliteta BiH na međunarodnoj sceni.

U svojoj prezentaciji ministar Alkalaj je ukazao i na ekonomske pokazatelje, koji potvrđuju povoljna kretanja u proteklih godinu dana, što je veoma značajno za privlačenje stranih investitora i poslovnih ljudi.

Također je naglasio i očekivanje stupanja na snagu CEFTA-e po završetku procesa ratifikacije u skladu s nacionalnim procedurama.

U pogledu investiranja u BiH, pozvao je prisutne poslovne ljude da se uključe na odgovarajući način i obrate za informacije diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH ili Agenciji za promociju stranih investicija.

Zahvalivši se EBRD-u za prisutnost i stalnu aktivnost u BiH, i ističući da je ukupna vrijednost projekata do sada dostigla 1,4 milijarde eura, ministar Alkalaj je ukazao da se prioriteti BiH poklapaju s prioriterima EBRD.

Izrazio je očekivanja da će se u realizaciju najznačajnih projekata, među kojima je posebno istakao Koridor 5-C, uključiti ne samo EBRD nego i druge međunarodne finansijske institucije, fondovi i velike korporacije.

Tokom boravka u Kazanu ministar Alkalaj će se susresti s predsjednikom EBRD-a Jeanom Lemierreom, najvišim predstavnicima Evropske investicijske banke, kao i drugim zvaničnicima koji učestvuju u radu sastanka, saopćeno je iz kabineta ministra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: