BiH
0

Alkalaj na sastanku odbora guvernera Evropske banke

FENA
Na godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Kazanu, u Ruskoj Federaciji, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u nedjelju je u sklopu Poslovnog foruma govorio o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, s naglaskom na mogućnosti investiranja u našu zemlju.

Forumu prisustvuju funkcioneri EBRD-a, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i fondova, te poslovni ljudi i predstavnici zainteresiranih preduzeća. Prezentaciju je vodio Claudio Viezzoli, direktor bankarskog tima EBRD-a za zapadni Balkan.

Govoreći o pozitivnim političkim pomacima u našoj zemlji, pored podsjećanja na uspješno provedenu reformu odbrane koja je rezultirala prijemom u Partnerstvo za mir, ministar Alkalaj je, u svojstvu guvernera BiH pri EBRD-u, istakao i nedavne diplomatske uspjehe BiH kao što su dobijanje stalnog sjedišta Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju i dobijeno mjesto u Vijeću za ljudska prava UN, kao potvrdu kredibiliteta BiH na međunarodnoj sceni.

U svojoj prezentaciji ministar Alkalaj je ukazao i na ekonomske pokazatelje, koji potvrđuju povoljna kretanja u proteklih godinu dana, što je veoma značajno za privlačenje stranih investitora i poslovnih ljudi.

Također je naglasio i očekivanje stupanja na snagu CEFTA-e po završetku procesa ratifikacije u skladu s nacionalnim procedurama.

U pogledu investiranja u BiH, pozvao je prisutne poslovne ljude da se uključe na odgovarajući način i obrate za informacije diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH ili Agenciji za promociju stranih investicija.

Zahvalivši se EBRD-u za prisutnost i stalnu aktivnost u BiH, i ističući da je ukupna vrijednost projekata do sada dostigla 1,4 milijarde eura, ministar Alkalaj je ukazao da se prioriteti BiH poklapaju s prioriterima EBRD.

Izrazio je očekivanja da će se u realizaciju najznačajnih projekata, među kojima je posebno istakao Koridor 5-C, uključiti ne samo EBRD nego i druge međunarodne finansijske institucije, fondovi i velike korporacije.

Tokom boravka u Kazanu ministar Alkalaj će se susresti s predsjednikom EBRD-a Jeanom Lemierreom, najvišim predstavnicima Evropske investicijske banke, kao i drugim zvaničnicima koji učestvuju u radu sastanka, saopćeno je iz kabineta ministra.