BiH
0

Alkalaj na sastanku ministara zemalja Mediteranske unije

FENA
Osnivačkom samitu Unije za Mediteran prethodio je u nedjelju prije podne u Parizu susret ministara vanjskih poslova zemalja učesnica, na kojem je učestvovao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj.

Sastankom je predsjedavao ministar vanjskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner, koji je objavio da su prihvaćene kandidature za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Kneževine Monaka u Barcelona procesu: Unija za Mediteran.

Ministar Alkalaj je u prigodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo pristupanjem Bosne i Hercegovine ovom značajnom forumu, čiji je osnovni cilj osiguranje napretka u široj regiji Mediterana, koji treba da bude područje, sigurnosti i stabilnosti.

Istaknuo je spremnost BiH da doprinosi svim zajedničkim naporima i projektima u okvirima novouspostavljenog procesa saradnje, saopćeno je u nedjelju kasno popodne iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Osnivački samit Unije za Mediteran započeo je u popodnevnim satima održavanjem sastanka šefova država i vlada, na kojem će i formalno biti inauguriran Barcelona proces: Unija za Mediteran.

Očekuje se prisustvo više od 40 najviših zvaničnika zemalja učesnica. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

Osnovni ciljevi Unije za Mediteran, koja je nastavak Barcelona procesa, jeste da novim idejama i projektima proširi političke, ekonomske, kulturne i druge oblike saradnje zemalja s obala Mediterana i EU-a, područja koje obuhvata više od 800 miliona stanovnika, navodi se u saopćenju.