BiH
0

Alkalaj na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja OUN-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj prisustvovao je jučer četvrtom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Organizacije ujedinjenih nacija za podršku Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, koji je održan na marginama 63. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Cilj je bio davanje političke podrške za što brže stupanje na snagu ugovora i pružanja doprinosa nuklearnom razoružanju, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Sastanak je otvorio ministar vanjskih poslova Australije Stephen Smith, a osim generalnog sekretara OUN-a Ban Ki-moona prisutnima su se, pored ostalih, obratili i ministri vanjskih poslova Austrije, Kostarike, Holandije, Finske, te specijalna predstavnica vlade Japana Yoriko Kawaguchi.

Usvojena Zajednička ministarska izjava o Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba ističe da stupanje na snagu ugovora ima vitalnu važnost za širi okvir multilateralnih nastojanja u sferi razoružanja i neproliferacije.

Apelira se također na sve države da ulože maksimalne napore u pravcu ostvarenja stupanja na snagu CTBT-a.

Bosna i Hercegovina pružanjem podrške Zajedničkoj ministarskoj izjavi o Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba još jednom potvrđuje opredijeljenost i odgovoran pristup vrlo važnim pitanjima razoružanja i problematici borbe protiv terorizma i terorističkih akata, u kojima se koriste i elementi oružja za masovno uništenje.