Bh.diplomatija
0

Alkalaj na samitu pokreta nesvrstanih

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj predvodiće delegaciju BiH na dvodnevnom ministarskom sastanku u sklopu samita Pokreta nesvrstanih, koji počinje sutra u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Tema ovogodišnjeg samita Pokreta nesvrstanih je "Međunarodna solidarnost za mir i razvoj", a na sastanku će biti razmatrana politička, socijalna i ekonomska pitanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Na Samitu će, osim predstavnika država članica i zemalja posmatrača, učestvovati i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsjedavajući Grupe 77 plus Kina i predstavnici regionalnih grupa unutar Pokreta.

Alkalaj će tokom samita imati niz bilateralnih sastanaka, na kojima će biti riječi o kandidaturi BiH za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN.

Sastanku će prisustvovati i crnogorski šef diplomatije Milan Roćen, koji će imati bilateralne susrete sa predstavnicima država članica Pokreta nesvrstanih zemalja i UN.

"Ovo će biti prilika za nastavak aktivnog spoljnopolitičkog djelovanja Crne Gore u sistemu UN, na multilateralnom i bilateralnom planu, saopšteno je iz crnogorske Vlade.