Prekogranična saradnja
0

Alkalaj na ministarskom sastanku u Herceg Novom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj prisustvovat će danas ministarskom sastanku Inicijative za prekograničnu saradnju gradova i lokalnih vlasti na tromeđi Crne Gore, BiH i Hrvatske sa predstavnicima međunarodne donatorske zajednice, koji će se održati u Herceg Novom.

Sastanku, čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen, osim ministra Alkalaja prisustvovat će i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković.

Ministri će, uz prisustvo čelnika jedanaest općina tromeđe Crne Gore, BiH i Hrvatske održati sastanak s predstavnicima međunarodne donatorske zajednice.

Očekuje se i prisustvo velikog broja predstavnika diplomatskog kora, te međunarodnih i nevladinih organizacija.

Cilj sastanka jeste predstaviti zainteresiranim donatorima konkretne projekte prekogranične saradnje lokalnih zajednica tromeđe, te nastavak saradnje u okviru trojne inicijative, koju su u Neumu 2007. godine inicirali ministri Alkalaj, Roćen i Jandroković pod nazivom "Neumska inicijativa".

Bosna i Hercegovina će na navedenom sastanku preuzeti predsjedavanje "Neumskom inicijativom" za naredni period, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.