Alkalaj na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu

F
FENA
28.1.2010. u 17:14
0
2
Alkalaj na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu
0
Alkalaj na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvuje, na poziv ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Milibanda, na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu, koja se održava u Londonu.
Domaćini Konferencije su Hamid Karzai, predsjednik Islamske Republike Afganistan, Gordon Brown, premijer Velike Britanije i Ban Ki-moon, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, koji su svojim obraćanjima i otvorili Konferenciju. Konferencijom kopredsjedavaju savjetnik predsjednika Afganistana Rangin Dadfar Spanta, ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Miliband i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Kai Eide.

Na Konferenciji učestvuju i ministri vanjskih poslova više od 70 država svijeta, kao i brojni drugi visoki zvaničnici. Cilj Konferencije je mobilizacija resursa i podrška međunarodne zajednice programu za budućnost Afganistana, a radni dio Konferencije se fokusirao na pitanja sigurnosti, razvoja i državne uprave, uključujući pitanja civilnog društva.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj se, na marginama Konferencije, susreo sa ministrima vanjskih poslova Egipta, Mađarske, Finske, Albanije, te sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Afganistan Richardom Holbrookom.

Sa ministrom vanjskih poslova Egipta Ahmedom Aboulgheitom razgovarano je o realizaciji predstojećih posjeta na visokom i najvišem nivou.

Sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Balazsom razgovarano je o procesu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, posebno o liberalizaciji viznog režima zemalja Schengena za Bosnu i Hercegovinu, te o prijenosu mađarskih iskustava o ovom procesu.

Sa albanskim ministrom vanjskih poslova Ilirom Metom je razgovarano o procesu liberalizacije viznog režima Bosne i Hercegovine i Albanije sa EU i o aplikaciji Bosne i Hercegovine za MAP NATO-a.

U fokusu razgovora sa ministrom vanjskih poslova Finske Cai-Goran Alexander Stubbom je bila predstojeća posjeta ministra vanjskih poslova Finske regionu, u okviru koje će učiniti radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Afganistan Richardom Holbrookom razgovarano je o učešću Bosne i Hercegovine u međunarodnim aktivnostima u Afganistanu, posebno kroz učešće u ISAF-u, te o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministar Alkalaj je sa ministrom vanjskih poslova Luksemburga Jeanom Asselbornom razgovarao o aktivnostima na pripremi Sporazuma o socijalnom osiguranju između dviju država, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: