{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj na Konferenciji o budućnosti Evropskog suda za ljudska prava u Izmiru

F
26.4.2011. u 16:58
0
0
Alkalaj na Konferenciji o budućnosti Evropskog suda za ljudska prava u Izmiru
0
Alkalaj na Konferenciji o budućnosti Evropskog suda za ljudska prava u Izmiru
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj učestvuje na Konferenciji na visokom nivou o budućnosti Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), koja se u okviru turskog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope održava 26. i 27. aprila u Izmiru, Republika Turska.
Ministar Alkalaj se danas obratio učesnicima ove konferencije, govoreći o reformi Evropskog suda za ljudska prava, a posebno se osvrnuo na implementaciju presude Suda u slučaju "Sejdić i Finci", saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ocijenio je da Evropski sud za ljudska prava duže od pola stoljeća daje vitalno važan doprinos vladavini prava i demokratije, te da nakon 50 godina njegovog postojanja treba gledati u budućnost.

Ukazao je na pojedine elemente rada Suda, te na potrebu poboljšanja njegovog rada i efikasnosti radi poštivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Alkalaj je naglasio da BiH snažno podupire reformu Suda, te u tom smislu izrazio podršku Deklaraciji iz Izmira, čije se usvajanje očekuje.

On je informirao učesnike konferencije o naporima koje BiH ulaže da bi implementirala presudu Suda u slučaju "Sejdić i Finci".

Podsjećajući na sadržaj presude, naglasio je da proces implementacije izbornih rezultata nakon održanih oktobarskih općih izbora još nije završen, te da je to u ovom trenutku glavna prepreka za pokretanje ustavnih amandmana i istovremeno provođenje presuda Suda.

Istaknuo je da postoji snažna politička volja svih stranaka koje sudjeluju u parlamentu BiH za provedbu presude, te izrazio očekivanje da će proces formiranja vlasti u BiH uskoro biti okončan, a time izvršenje presude biti nastavljeno bez odgađanja, u skladu sa standardima Vijeća Evrope, preporukama Parlamentarne skupštine VE i mišljenjem Venecijanske komisije.

Na marginama konferencije ministar Alkalaj se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turske i predsjedavajućim Komiteta ministara Vijeća Evrope Ahmetom Davutogluom, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom, predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlütom Çavuşogluom i predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Jeanom-Paulom Costaom.

Na kraju konferencije će biti usvojena deklaracija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: