New York
0

Alkalaj na godišnjem sastanku OIC-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je u New Yorku na tradicionalnom godišnjem ministarskom sastanaku Organizacije islamske konferencije (OIC) na kojem su učestvovali ministri vanjskih poslova zemalja članica i posmatrača.

Ministri su razmijenili mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, posebno naglašavajući hitnost rješavanja bliskoistočne krize - situacije na okupiranim palestinskim teritorijama, okupiranoj Sirijskoj visoravni i Libanu.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, razmotrena je i situacija u Afganistanu, Somaliji, Kipru, Iraku, Sudanu, Kašmiru i drugim kriznim žarištima u svijetu.

U okviru debate o tematskim pitanjima, ministri su posebno akcentirali goruća svjetska pitanja klimatskih promjena kao prijetnje razvoju i sigurnosti.

Razmijenili su mišljenja o najvažnijim pitanjima koja će biti na dnevnom redu 64. Generalne skupštine OUN-a, a u cilju zauzimanja zajedničkog stava o pitanju međunarodnog mira i sigurnosti, uključujući razoružanje i borbu protiv međunarodnog terorizma.

Na ministarskom sastanku u ime BiH, koja ima posmatrački status, ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost za mnoge projekte koji su realizirani u BiH uz finansijsku pomoć Islamske banke za razvoj i drugih razvojnih fondova islamskih zemalja.

Podvukao je da se glas zemalja u razvoju mora više i bolje čuti, te da novi model međunarodnih odnosa mora uvažavati aktuelnu realnost današnje globalne ekonomije.

Stoga OIC treba nastaviti da igra značajnu ulogu u međunarodnim naporima za prosperitet svjetskog ekonomskog sistema i realizaciji Milenijskih razvojnih ciljeva do 2015. godine.

Istakao je da BiH smatra da reforma Vijeća sigurnosti OUN-a mora biti prioritet u reformskim procesima UN-a kako bi se na pravi način odgovorilo izazovima 21. stoljeća.

Zahvalio je svim zemljama članicama OIC-a koje su zvanično podržale kandidaturu BiH za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti OUN-a i pozvao zemlje koje to još nisu učinile da podrže kandidaturu BiH na izborima koji će se održati idućeg mjeseca.

Ministri OIC-a su usvojili zajednički završni kominike u kojem je, između ostalog, naglašena centralna uloga Ujedinjenih naroda kao jedine univerzalne organizacije koja može i treba da bude važan faktor u jačanju globalne koordinacije i saradnje.

U tom kontekstu, naglašena je riješenost zemalja članica OIC-a da sarađuju sa UN-om u skladu sa odredbama Povelje UN-a. Zajedničkim kominikeom potvrđena je opredijeljenost OIC-a za očuvanjem jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u njenim međunarodno priznatim granicama, te izražena podrška nastojanjima da BiH reformom Ustava uspostavi efikasnije i funkcionalnije državne strukture.