BiH
0

Alkalaj informirao Moritana o razlozima zatvaranja ambasade BiH u Argentini

FENA
Na marginama 62. zasjedanja Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih naroda u New Yorku, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj se jučer sastao s tajnikom za vanjske poslove Republike Argentine ambasadorom Robertom Garcia Moritanom, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je informirao Moritana o odluci Predsjedništva BiH o racionalizaciji diplomatsko-konzularne mreže naše zemlju u inozemstvu, kojom je previđeno zatvaranje Ambasade BiH u Argentini.

Tajnik Moritan je iskazao razumijevanje za razloge donošenja takve odluke i istovremeno izrazio žaljenje zbog zatvaranja Ambasade. Argentina očekuje da će se i pored toga nastaviti unapređenje odnosa naših dviju zemalja.

Sagovornici su konstatovali da su pored geografske udaljenosti politički odnosi dviju država veoma dobri, ali ih ne prati odgovarajuća privredna saradnja. Potvrđeno je da za ovu saradnju ima dosta prostora i da bi je trebalo što prije intenzivirati.

Dvije države imaju vrlo dobru saradnju i na multilateralnom planu, a posebeno u okviru Organizacije UN-a. Obostrano su upućeni pozivi za posjete BiH i Argentini na razini ministara vanjskih poslova.