BiH
0

Alkalaj i Topčagić u Ljubljani

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić sastali su se danas u Ljubljani sa Janezom Lenarčićem, državnim sekretarom za evropske poslove Republike Slovenije i njegovim suradnicima, saopćeno jke iz MVPBiH.

Ministar Alkalaj je svoje sagovornike upoznao sa aktuelnom situacijom u našoj zemlji, posebno u duhu aktuelnih procesa, te sa aktivnostima koje BiH poduzima kako bi ispunila zadate preduvjete za dalji napredak u procesu pridruživanja EU i NATO-u.

Tokom susreta razgovarano je o podršci Republike Slovenije Bosni i Hercegovini u procesu evroatlantskih integracija, posebno u periodu njenog predsjedavanja Evropskom unijom.

U tom kontekstu državni sekretar Lenarčić je iznio stav da će se njegova zemlja posebno zalagati da se sve zemlje zapadnog Balkana približe Europskoj uniji u vrijeme slovenskog predsjedavanja.

Govoreći o procesu ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU i NATO, sugovornici su razmatrali i moguće modalitete saradnje kroz koju bi se Bosna i Hercegovina mogla koristiti pozitivnim iskustvima Republike Slovenije koja je uspješno okončala navedene procese.